My DCHS Blog

Heanor’s rebirth!

“Getting the builders in”… is not the most soothing of phrases. We’ve seen those Grand Design projects on TV that go massively over budget and over time. But that’s without the combined talents of our capital and estates team to guide things through! 

As the brand new Heanor Memorial Health Centre nears completion on budget and on time we take a moment to celebrate their achievement. It really is going to be a lovely new space for our Heanor outpatients’ teams – worth all the packing up to come! 

A new era is dawning in healthcare in Heanor – with a brand new health centre set to open its doors to care for today’s residents and future generations of local people.

It marks the end of a long journey to create health facilities fit for the future after the closure and demolition - on asbestos safety grounds - of the community’s well-loved but outdated former hospital.

Many people - including our estates team - have worked very hard to deliver the project successfully. Public opinion was very clear that we should remember the past, while celebrating the future, in naming the new building Heanor Memorial Health Centre. 

The name echoes that of its predecessor Heanor Memorial Hospital. In a public vote the new name won 53% of the overall vote.

The total cost of the project is around £3.5m, incorporating not just the building costs but all the associated costs of fitting out, preparing and opening the new building ready for patient care.

When the new building opens in late 2017 it will be a base for a wide range of outpatient services.

Nearly all the material from the demolished former Heanor Memorial Hospital was recycled, as part of meeting the highest environmental standards for the town’s healthcare project. 

In total, the demolition involved the removal of 1,023 tonnes of material, of which 1,018 tonnes was recycled. The total tonnage of material taken off the site also included five tonnes of asbestos, safely removed.

1,200 bricks from the old hospital have been saved to create a memorial feature within the new healthcare facility, linking the past with the future.